Hanke on kolmivuotinen STEAN-rahoittama ja Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n toteuttama hanke. Kohderyhmänä ovat oululaiset kehitysvammaiset aikuiset sekä heidän lähiverkostonsa. Digitaito on tärkeä kansalaistaito. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus hyödyntää digitaitoja arjessa, niin myös kehitysvammaisilla. Hankkeen keskeisinä tavoitteina on lisätä kehitysvammaisten ihmisten turvallisia verkkotaitoja, osallistumismahdollisuuksia sekä kouluttaa verkkotukihenkilöitä. Hankkeen työntekijät auttavat ja tukevat asiakkaita erilaisissa verkkoon liittyvissä tilanteissa. Tukea, neuvontaa ja ohjausta toteutetaan niin lähi- kuin etäohjauksena.
Päivitämme kuulumisia yhdistyksen nettisivuille ja somekanaviin. Hanketyöntekijöillä on omat profiilit Facebookissa; Kaisa Verkko Haltuun ja Sirpa Verkko Haltuun. Toimistomme sijaitsee Kumppanuuskeskuksessa, Kansankatu 53.
Pääset osallistumaan monenlaiseen ryhmätoimintaan niin etänä kuin livenä paikan päällä. Jos sinulla on tarve yksilöohjaukselle, ole yhteydessä joko Sirpaan tai Kaisaan.
Linkit Teams-tapahtumiin julkaistaan yhdistyksen tapahtumakalenterissa sekä erillisissä mainoksissa myöhemmin.
Facebook-livejä pääsee seuraamaan työntekijöiden Facebook-profiilien kautta: Kaisa ja Sirpa
Instagram-livejä pääsee seuraamaan oketuki-Instagram-tilin kautta.
3.10 klo 13-13:15 Vinkkivartti, Facebook-livelähetys Oketuen Facebookissa
6.10 klo 10 PPP eli päivän polttavat puheenaiheet, Teams.
6.10 klo 13 Tainan tahdit livelähetys Taatontuvalta, mahdollisuus seurata livelähetystä
Teamsissa, linkki tapahtumakalenterissa.
12.10 klo 15 Digikahvila, kaikille avointapahtuma Kumppanuuskeskus, Kansankatu 53.
13.10 klo16-18 DVV kehittäjäryhmä, Kumppanuuskeskus, ryhmä täynnä.
18.10 klo10-12 Oketuen Olkkari, kaikille avointapahtuma, Kumppanuuskeskus, Kansankatu 53.
19.10 klo 15-16:30 Vertti-koulutus alkaa, ilmittautuminen Kaisa tai Sirpa.
26.10. klo15 PPP eli päivän polttavat puheenaiheet, Teams.
Lisätietoa voit kysyä työntekijöiltä
Kaisalta 050 3458474 tai Sirpalta 050 3617898.
Hanke on koultuttanut kevään 2022 aikana yhdeksän vapaaehtoista vertaisverkkotukihenkilöä eli Verttiä. Koulutuksen jälkeen he ovat olleen aktiivisesti mukana hankkeen toiminnassa ja päässeet toimimaan Vertteinä mm. livelähetyksiä tehden sekä kevyttä ohjausta antaen ja toimien Teams-tapahtumissa apuohjaajina.
Hankkeen seuraava Vertti-koulutus alkaa 19.10 Kumppanuuskeskuksella. Jos olet kehitysvammainen, sinulla on osaamista digiasioissa sekä haluat kehittyä ja auttaa muita, niin voit ilmoittautua koulutukseen. Koulutuskertoja on viisi ja ne ovat seuraavina ajankohtina: 19.10., 2.11., 17.11., 30.11., 7.12. Klo 15 -16.30, Kumppanuuskeskus.
Ilmoittautuminen Sirpalle tai Kaisalle.
Koetko että tarvitset apua tai tukea verkossa toimimiseen; haluaisit oppia lisää digitaitoja, ladata sovelluksia, tai jos sinulla on jo taitoja ja voisit toimia vapaaehtoisena verkkotukihenkilönä.
Julkaisemme toiminnastamme kuukausittain tiedotteen. Osa toiminnasta järjestetään lähitoimintana ja osa etätoimintana. Lisäksi toimintaa on myös hybriditoimintana, joten silloin voit valita osallistutko paikan päällä vai etänä Teams-yhteydellä. Jos tarvitset apua Teamsin käyttöön, ole yhteydessä työntekijöhin, he auttavat mieluusti.
Hankkeelle on jo muotoutunut kuukausittaista vakiotoimintaa esimerkiksi Päivän polttavat puheenaiheet Teams-yhteydellä, Digikahvilat hybridimallina Kumppanuuskeskus ja Teams, ryhmätoimintaa toimitankeskuksissa sekä ensimmäinen verkkotukihenkilökoulutus-Vertti on alkanut.
Kehitään yhdessä verkkotoimintaa ja kuunnellaan kaikkien osallistujien toiveita ja ideoita. Verkostoyhteistyö on myös merkittävä osa hankkeen toimintaa.
Ota rohkeasti yhteyttä hankkeen työntekijöihin Kaisaan tai Sirpaan.
Vuonna 2023 henkilöllisyyden voi todistaa puhelinsovelluksen avulla. Kehitysvammaiset ovat päässeet mukaan testaamaan ja arvioimaan digitaalisen henkilöllisyystodistuksen sovellusta.
Uudistus tulee helpottamaan henkilöitä, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia. Kehitysvammaiset ovatkin kohderyhmä, joilta usein verkkopankkitunnukset puuttuvat, joten tuleva muutos tuonee helpotuksen myös heidän elämään.
Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n Verkko haltuun -hanke on tehnyt yhteistyötä Digi- ja väestötietoviraston Marika Tähden kanssa, kehitysvammaiset toimijat ovat päässeet säännöllisesti testaamaan ja arvioimaan tulevaa sovellusta. Ryhmässä on ollut monen tasoista kehitysvammaista ja diginkäyttäjää mukana, he ovat jokainen saaneet oman äänen kuuluvaksi. Yhteistyö DVV:n kanssa jatkuu myös syksyn 2022 aikana. Oulun lisäksi oma testaaja ryhmä on ollut Helsingissä Selkeästi meille -hankkeen toimijoiden kanssa.
Hanke teetti syksyn 2021 aikana kyselyn aikuisten kehitysvammaisten osaamisesta ja tuen tarpeista verkkoasioinnissa ja laitteiden käytössä. Kyselyyn vastasi yhteensä 32 kehitysvammaista. Vastaajista yli puolet oli alle kolmekymmentävuotiaita. Vastausten luotettavuutta arvioidaan siitä näkökulmasta, kuinka hyvin kehitysvammainen on kyennyt ymmärtämään kysymyksen. Kysely osoitti sen, että vastanneilla on käytössä erilaisia laitteita ja tietoa internetin mahdollisuuksista jonkin verran on. Valtaosalla vastaajista on käytössä älypuhelin, ja he tunnistavat sovelluksia ja sosiaalista mediaa. Avun tarvetta on laitteiden käyttöönotossa, sovellusten lataamisessa, sivustojen etsimisessä, sähköpostinkäytössä, kirjoittamisessa, tiedostojen ja kuvien siirtämisessä sekä verkkoasioinnissa.
projektikoordinaattori
050 345 8474
kaisa.pitkala@oketuki.fi
projektityöntekijä
050 361 7898
sirpa.lukka@oketuki.fi
Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry
Kumppanuuskeskus
Kansankatu 53, S136
90100 OULU
Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään ja tulevaisuuteen. Meillä on oikeus haaveilla kodista ja rakkaudesta, ihmissuhteista ja harrastuksista sekä työstä ja toimeentulosta. Kehitysvammaisten ihmisten yhdenvertaisuus ja osallisuus yhteiskunnassa eivät vielä toteudu. Se vaatii pieniä ja isoja tekoja.
Yhdistyksemme on valtakunnallisen Kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistys sekä toimii osana Pohjois-Pohjanmaan Kehitysvammaisten Tukipiiriä, Popokea.
Tule mukaan toimintaan!
Oulun Kehitysvammaisten Tuki Ry on Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistys.
Kohti yhteistä maailmaa #kohtaamut
© Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry 2021